Κυριακή, 8 Ιανουαρίου 2017

Τι μέταλλα και σύρματα χρησιμοποιώ και τι ιδιότητες έχουν

Εκτός από τις δημιουργίες μου ,καλό είναι να μαθαίνουμε και τι χρησιμοποιώ κυρίως ,γιατί πολλές με ρωτάτε τι μέταλλο είναι αυτό που χρησιμοποιώ και αν μαυρίζει.Λοιπόν σήμερα θα σας λύσω όλες τις απορίες σας.Τα κύρια μέταλλα που χρησιμοποιώ συνέχεια για να μην πω πάντα είναι το αρζαντό και ο ορείχαλκος. Πάμε να σας αναλύσω ένα ένα τι μέταλλα είναι αυτά.
  • Αρζαντό = Είναι ένα κράμμα από νικέλιο, ψευδάργυρο και χαλκό.Η αναλογία τους είναι η εξής: Νικέλιο(60) , ψευδάργυρος(20) και χαλκός(20).
 Έχει και δεύτερη ονομασία όπως νεάργυρος.Λόγω του χρώματος το οποίο έχει το χρώμα του ασημιού(δεν είναι ασήμι όμως) Οτο χρησιμοποιούσαν σαν υποκατάστατο του ασημιού.Η σκληρότητα του αρζαντό είναι σκληρότερη από του ασημιού,το χρώμα του αρζαντό είναι πιο θαμπό και ματ από το ασήμι.Λόγω που ανήκει στην οικογένεια των κραμμάτων έχουν σαν πρωτεύον συστατικό το χαλκό και στην αρχαία Ελλάδα είχε την ονομασία ''κρατέρωμα'' .Το νικέλιο δίνει αυτό το αργυρόλευκο χρώμα και γι αυτό είναι και πιο σκληρό μέταλλο.Όσο για την οξείδωση ,δεν οξειδώνετε(μαυρίζει) εύκολα όπως το ασήμι,απλά χρειάζετε ένα απλό γυάλισμα μετά από καιρό σαν το ασήμι.Το κόστος του είναι σαφώς πιο οικονομικό από το ασήμι.Το χρησιμοποποιούσαν παλιά οι αρχαίοι Έλληνες και τον 19ο αιώνα ήταν το ευγενές μέταλλο των πλουσίων κυριών της Μικράς Ασίας,Σμύρνης-Κωνσταντινούπολης.Αυτά ισχύουν και για τα σύρματα αρζαντο 


  • Ορείχαλκος = Είναι ένα κράμμα χαλκού και ψευδάργυρου με χρυσοκίτρινο χρώμα.Όπως είδατε λείπει το νικέλιο που δίνει το χρώμα του αργυρόλευκου και έτσι το χρώμα του είναι χρυσό.  
    Προσοχή όμως δεν είναι χρυσός,μην πιστέψετε έαν σας το παρουσιάσουν χρυσό.Είναι όμως το δεύτερο πιο πολύτιμο μέταλλο μετά το χρυσό.Το χρησιμοποιούσαν πολύ στην αρχαία Ελλάδα κυρίως για κατασκευή κοσμημάτων,όπως και για μουσικά όργανα,αυτό ισχύει και για το αρζαντό. Στον ορείχαλκο παίζει ρόλο η περιεκτικότητα του στον ψευδάργυρο,εάν η περιεκτικότητα του ψευδάργυρου είναι χαμηλή τότε το χρώμα του είναι καφέκοκκινο όπως του χαλκού.Εάν είναι όμως ειναι πιο υψηλή η περιεκτικότητα του ψευδάργυρου τότε το χρώμα του είναι χρυσό.Δεν οξειδώνετε εύκολα όπως και το αρζαντό , οξειδώνετε μόνο σε όξινα νερά ή σε ιδρώτα και απλά θέλει ένα μικρό γυάλισμα και ξαναγίνεται καινούριο.Επίσης ισχυεί και για το σύρμα ορείχαλκου.
Αυτά είχα να πω προς το παρόν για τα μέταλλα που χρησιμοποιώ,ελπίζω να σας βοήθησα λίγο να κατανοήσετε τα μέταλλα και κάποια στιγμή θα σας δείξω και ένα ένα τα εργαλεία που χρησιμοποιώ για την επεξεργασία τους μέχρι να γίνει ένα όμορφο ολοκληρωμένοκόσμημα.
Εάν θέλετε μπορείτε να πατήσετε το εικονίδιο που γράφει ''παρακολούθηση'' ώστε να με ακολουθείτε και γιατί όχι; να γίνουμε φίλες και φίλοι! Φιλάκια πολλά!!!!!

πηγές πληροφοριών: el.wikipedia.org,lenagamos.gr, jewelpedia.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου